neděle 16. června 2013

Havířov v květech

Včera se u nás konala slavnost Havířov v květech.Je to kulturní akce určená k oslavě léta a květin, pořádána v letním období v našem městě.Hlavní složkou akce je průvod alegorických vozů s květinovou výzdobou, přehlídka mažoretek ,pochodové hudby, tanečních souborů, různých kulturních a sportovních skupin. Po celý den se na území města pořádaly různé květinové výstavy, soutěže a kulturní akce.Akce byla zakončena nočním ohňostrojem.
Poprvé se slavnost konala v roce 1973 a byla každým rokem až do roku 1989.Pak se na 20 let přerušila.Důvodem bylo zrušení některých podniků starajících se o akci, zvláště pak podnik Rekultivace Havířov. Dalším důvodem bylo samozřejmě i zvýšení cen květin a pohonných hmot. Tradice se přesto v roce 2009 obnovila.
Včera bylo ideální počasí,teploty kolem 23 st,sluníčko se na obloze střídalo s mráčky a na průvod se přišlo podívat  25 000 návštěvníků. No a já tam samozřejmě nesměla chybět.Nabízím Vám pár fotek.











5 komentářů:

  1. No to je paráda...
    Zase jsme to prošvihli. Koná se to každoročně ve stejný datum? Abychom si to aspoň za rok pohlídali.
    Ten průvod se trochu podobá karnevalu. Má něco speciálního symbolizovat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Babetko průvod je oslava léta a je vždy na nějaké téma.Letos to bylo tuším "Život v pohybu" .Slavnosti bývají před prázdninami a jsou spojeny s flóristickou soutěží.

      Vymazat
  2. Bezvadně jsi akci zdokumentovala:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  3. Zrovna ten den jsme tam byli a zastihli průvod zrovna na cestě zpět do hotelu. Moc hezká akce na takové městečko.

    OdpovědětVymazat